Spellen voor peuters / kleuters

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 20:00

Vaak op social media zie ik vragen voor bij komen als wat moet ik mijn dochter of zoon toch cadeau geven. Die vraag bracht me op een leuk idee! Ik ga een blog maken over leerzame en leuke spellen voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. Mocht deze blog in de smaak vallen zal er mogelijk ook een komen voor andere leeftijden.

Zelf zijn we echt spellen fanaten ,we laten de kinderen zodra het kan kennismaken met het (samen) spelen van een spel. De volgende 5 spellen die we benoemen in deze blog zijn ons favorieten spellen voor de peuter & kleuter.

Knappe Koppen:

 

Knappe koppen is een heel leuk bord spel voor kinderen in de leeftijd van 2 tot ongeveer 5 jaar. Het spel kan gespeeld worden met 4 kinderen. Het is heel simpel spel en  vragen hoeven niet goed beantwoord te worden. Het gaat om het proberen en de lol die je samen hebt. 

Iedere speler heeft zijn eigen kleur waarmee diegene de route naar de finish bewandeld. De speler die aan beurt is gooit met een kleuren dobbel steen. Je neemt een kaart van de kleur die geworpen is ,beantwoord de vraag of voert de opdracht uit. (Het antwoord hoeft niet goed te zijn het gaat om de kennis die je er van krijgt). Na de vraag is de volgende speler aan de beurt. Diegene die als eerste de finish opdracht beantwoord is de winnaar. 

 

Je heb vragen/ opdracht kaarten in drie verschillende categorieën :

  • Inzicht en logica : vragen en opdrachten waar kinderen logische bij na denken (voorbeelden zijn hoeveel vingers zitten aan een hand en blokken torens nabouwen met schuimblokken)
  • Fysieke uitdagingen: Deze zijn voor het bevorderen van evenwicht en het verbeteren van de motoriek ( Dit zijn echt de doe opdrachten bijvoorbeeld ren rond als een vliegtuig) Bij deze opdrachten hebben kinderen vaak de grootste lol.
  • Algemene kennis: dit zijn vragen om meer te leren over de normaalste dingen. ( bijvoorbeeld waar komt wol vandaan en vragen waarop je een plaatje ziet en moet zeggen wat het is)

 

Wij spelen het spel ook wel eens met een kind (1 speler) je speelt het hetzelfde.

Ons zoontje Luan is 2,5 jaar en dit is momenteel een van zijn favoriete spellen.

Dit spel heeft ook nog uitbereiding varianten.Deze hebben wij niet ,mogelijk zijn deze wel leuk om bij het basisspel toe te voegen.

Kleurentorentje:

Het spel kleurentorentje is een heel simpel spel met als doel het leren van de kleuren en evenals is het goed voor de motoriek.

Het spel is te spelen met 2 tot 4 spelers en de tijd dat je er mee bezig bent is afhankelijk van het dobbelgeluk.

Bij dit spel neemt ieder een torentje met kralen. Haal alle kleuren van de toren af en zorg dat je het voorbeeld (voor op het doosje) bij de hand hebt. Het is namelijk de bedoeling dat het torentje weer wordt zoals het voorbeeld. Als eerste dobbel je de kleur van de kraal die als eerste op het torentje komt. Gooi je de kleur niet dan is de volgende speler aan de beurt. Dobbel je wel de kleur van de 1e kraal dan mag je deze op het torentje plaatsen. Diegene die als eerste zijn torentje op de juiste kleur volgorde vol heeft is de winnaar.

 

Dit is een leuk maar simpel spel.

Wij hebben op een gegeven moment ook zelf een kleuren variant uit getekend zodat je niet altijd het voorbeeldje van het doosje hoeft aan te nemen.

 

Wij vinden dat je dit spel makkelijk samen met je kind van 2 jaar kan spelen ,let er dan wel op dat je kindje de kralen niet in de mond doet.

Luan vind dit spel heel erg leuk maar zit zijn dobbelgeluk niet mee dan kan hij wel zijn geduld verliezen 😉.

Knibbel knabbel knuisje:

 

Knibbel knabbel knuisje is een leuk en spannend spel. Het doel van dit spel is wie als eerste 4 verschillende kleuren snoepjes bij elkaar heeft. 

Dit spel speel je met 2 of meer spelers. Je dobbelt met een dobbelsteen kom je op een vakje met een bepaald kleur snoepje dan mag je dat kleur snoepje van het huisje afhalen. Nadat het van het huisje af is gehaald controleer je bij de voordeur (op het hartje) of je het snoepje mag houden. Komt de heks tevoorschijn dan plaats je het snoepje terug op het huisje.

Kom je met het dobbelen om een snoepjes ruil vakje dan mag je een van je dubbele snoepjes ruilen met een ander kleur van het huisje.

Kom je op het vakjes snoepje afpakken dan mag je het snoepje afpakken van een van de andere spelers.

Die gene die als eerste vier verschillende kleuren heeft is de winnaar.

 

Op deze manier van spelen is het voor 2,5 jarige mogelijk nog ingewikkeld.

Wij spelen het spel dan vaak zonder de snoepjes ruilen en snoepjes afpakken vakjes. Van de snoepjes ruilen vak maken we dan een joker vak pak een kleur die je nog niet hebt.

Omdat het spel makkelijk te versimpelen is past deze ook zeker op het peuter kleuter lijstje.

Dit spel hebben we laatst ook met Luan gespeeld en ook dit spel vind luan heel leuk. (zie vlog)

Smartmax My firts totem & My first acrobats

Ik weet niet of je dit een echt spel kan noemen maar het lijkt er in ieder geval wel op.

Anders dan normale smartmax (is fantastisch speelgoed) zitten bij deze 2 varianten challenges. Level 1 is heel makkelijk en hoe hoger hij cijfer hoe moeilijker de challange.

Op de Challenge kaarten staan figuren die de kinderen na kunnen bouwen.

Luan kan het heel goed en vind het leuk om te doen. (vlog my first totum is luan 1.5 jaar)

Deze 2 spel varianten zijn te spelen vanaf ongeveer 1,5jaar tot ongeveer 5 jaar.

Koetje Boe:

 

Bij koetje boe is het de bedoeling om als eerste een diertje op de juiste manier compleet te hebben. Dit spel speel je met 2 tot 4 speler. Om de beurt gooi je met de dobbelsteen de plek waar de boer terecht komt bepaald welke actie je moet uitvoeren.

Kom je op het vakje draaien dan draai aan de draaikaart en kijk je op welke dier de pijl staat. Sta je bijvoorbeeld op een paard mag je het hoofd de buik of de billen van het paard pakken. 

Komt de boer op het feest vakje mag je zelf een stukje kiezen om je diertje compleet te maken.

Komt de boer op een ruil vakje dan ruil je een gedeelte om met een medespeler.

Diegene die als eerste een dier compleet heeft is de winnaar.

Een heel grappig spel want je ziet de raarste dieren combinaties.

Tot Slot ...

Dit zijn de spellen die we momenteel het meeste spelen als ons peuter Luan meespeelt. Wellicht hebben jullie iets aan de tips en vonden jullie het intressant om te lezen! 

Ook wij vinden het leuk om nieuwe spellen te gaan spelen, als je denkt ohh dit zullen jullie vast ook leuk vinden laat dan gerust de titel van het spel achter in de reacties hieronder. 

 

Heel veel Liefs Familie Broeders.!

* als je op de titel van het spel klikt kom je op linkjes waar je de spellen gekocht kunnen worden. Kijk wel even via het internet of het de goodkoopste prijs is dit kan namelijk nog al eens verschillen. (Bepaalde linkjes zijn afflicatielinkjes) 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.